Matras vervangen: wanneer en waarom?

5 jaar? 10 jaar? 20 jaar? Wanneer ben je eigenlijk toe aan een nieuw matras? Bij Droomidee weten wij dat de levensduur van een matras van vele factoren afhangt, zoals het type matras, het onderhoud, het slaapcomfort en ‘de slaper’. Er zijn zichtbare tekenen waaraan te merken is dat de matras vervangen moet worden, zoals kuilvorming, gepiep – en gekraak, vlekken en plooivorming. Echter, ook al ziet de matras er na 5 jaar nog steeds als nieuw uit, dan zegt dit nog niets over de hygiëne van de matras! Daarom willen wij juist de onzichtbare redenen nieuw matras voor jou belichten!

Per nacht verliest de mens gemiddeld een kwart liter aan vocht. Wanneer het matras onvoldoende geventileerd wordt kunnen hierdoor ‘vochtvlekken’ ontstaan die niet direct zichtbaar zijn. Na een aantal jaar kan de matras de hoeveelheid vocht niet meer reguleren en kan dit tot grotere problemen leiden. Vocht is echter niet de enige onzichtbare reden om een matras te vervangen, zo zijn er nog schimmels, huisstofmijt en huidschilvers die allemaal ten koste gaan van jouw gezondheid.

Levensduur van een matras verlengen

Er is een aantal manieren waarop je de levensduur van een matras met een jaartje of twee kunt verlengen. Zo is regelmatig onderhoud aan het matras is erg belangrijk! Door het matras om de twee weken om te draaien worden beide kanten van evenredig gebruikt en wordt kuilvorming uitgesteld. Voldoende ventilatie remt bepaalde soorten schimmels en zorgt bovendien voor betere vochtregulatie. Tot slot is het belangrijk rekening te houden met de kwaliteit en het type matras. Zo gaat een polyether matras gemiddeld 4 tot 6 jaar mee en een koudschuim matras 12 tot 15 jaar. De levensduur hangt dus ook sterk samen met het soort matras.

Slechte nachtrust = matras vervangen!

Na de voorafgaande redenen voor een nieuw matras voegen wij er nog een aan toe. Met het juiste onderhoud kan een matras dus jarenlang meegaan. Wanneer de matras echter minder goed onderhouden wordt kan het grote effecten hebben op je gezondheid. Wanneer je minder energie hebt en minder fit voelt kan het dus zeker aan de hygiëne van je matras liggen. Controleer de matras daarom minstens wekelijks, voer regelmatig onderhoud uit aan de matras en zorg voor voldoende ventilatie. Op gegeven moment raakt een matras ‘op’. Het is dan belangrijk dat de matras vervangen wordt met een kwalitatief hoge product en vraag informatie op over de verzorging en onderhoud van de matras. Een matras is namelijk de basis van je nachtrust! Wanneer je een matras van goede kwaliteit hebt, zoals van DroomIdee, dan heeft dit ook positieve invloed op je nachtrust en daarmee op je gezondheid! Neem gerust contact op met een van onze specialisten voor al je vragen over matrassen.


Aanbevolen producten

Jouw eigen droommatras

De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

     395 895

    De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

    Totaal 395

    Artikelnummer: N/B Categorie: