Er zijn tientallen verschillende soorten matrassen te vinden van allerlei verschillende materialen. Veruit de bekendste soorten zijn koudschuim matrassen en traagschuim matrassen. Er zijn natuurlijk nog veel meer materialen waarmee een matras gevuld kan worden maar in dit artikel gaan we op deze twee typen in.

De verschillen, voordelen en nadelen van beide soorten worden besproken en ook de werking met andere materialen wordt toegelicht.

Koudschuim matrassen

Bij koudschuim matrassen wordt de nadruk gelegd op veerkracht en steun. Het wordt ook wel eens “High Resilience” of afgekort “HR-matras” genoemd. Koudschuim is een polyurethaanschuim. Dit zegt je misschien niet zoveel, maar polyurethaanschuim is overal om ons heen. Het wordt o.a. gebruikt in auto’s, banken, koptelefoons en zelfs in vloerbedekking.

De cellen van koudschuim hebben een open structuur. Dit betekent dat ze makkelijk vocht afvoeren en goed ventileren. Een andere belangrijk kenmerk is veerkracht. De veerkracht is te danken aan de honinggraatstructuur van de cellen binnen de matras. Wanneer de matras van hoge kwaliteit is en goed wordt onderhouden heeft het een gemiddelde levensduur van 10 jaar.

Traagschuim matrassen

Bij traagschuim matrassen wordt de nadruk gelegd op malvormend en het elimineren van drukpunten. Traagschuim wordt ook wel “Memory foam” of “nasa schuim” genoemd. Het materiaal is van origine ontwikkeld voor het gebruik in de ruimtevaart, vandaar ook de naam “nasa schuim”. Net als koudschuim is traagschuim ook een polyurethaanschuim maar reageert daarentegen op een totaal andere manier. Het heeft eveneens een open cellenstructuur. Het ventileert goed en voert het vocht eveneens goed af.

Het verschil is dat de schuimbelletjes omgeven zijn door een dun vliesje. Dit vliesje zorgt ervoor dat, wanneer er druk wordt uitgeoefend op het schuim, het even duurt voordat de lucht weer terugvloeit in de schuimbelletjes. Wanneer je dus op de matras gaat liggen vormt het zich geheel naar het lichaam. Dit betekend dat er geen drukpunten zijn en je lichaam als het ware omhult. Wanneer je een traagschuim matras van hoge kwaliteit hebt en het goed onderhoudt heeft het een gemiddelde levensduur van 9 tot 10 jaar.

Schuimen in combinatie met andere materialen

Beide soorten schuimen werken uitermate goed samen met andere materialen als springveren. Daarom worden matrassen vaak afgedekt met een laag schuim. Wij maken gebruik van pocketveringmatrassen waarbij de springveren afgedekt zijn met een laag traagschuim of koudschuim. Dit hangt geheel af van de persoonlijke wensen van onze klanten. Wanneer er meer behoefte is aan concrete ondersteuning kiezen we vaak een koudschuimlaag en wanneer er meer behoefte is aan drukpunten vermindering zullen wij traagschuim aanraden. Wij bieden jou ook de mogelijkheid de matras 100 nachten uit te proberen om er zeker van te zijn dat jij je perfecte match hebt gevonden. Wil je liever advies? Neem dan gerust contact met ons op! Wil jij weten welk matras het beste bij jou past? Lees dan dit artikel.


Aanbevolen producten

Jouw eigen droommatras

De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

     395 895

    De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

    Totaal 395

    Artikelnummer: N/B Categorie: