Een matras gaat lang mee en wordt veel gebruikt. Je slaapt immers een derde deel van je leven! Daarom is het belangrijk om je matras goed te onderhouden. We leggen in deze blog uit hoe je jouw matras het allerbeste kan onderhouden en schoonmaken.

Dat is niet alleen hygiënisch, maar ook duurzaam. Want hoe beter je een matras onderhoudt, hoe langer het matras meegaat.

Wat is de levensduur van een matras?

De levensduur van een matras is afhankelijk van een aantal factoren. Er is dus geen vaste levensduur aan jouw matras te hangen. Zweet je ‘s nachts veel? Dit beïnvloed de levensduur van jouw matras. Het vochtregulerend vermogen neemt namelijk steeds meer af. Daarnaast spelen jouw gewicht en het soort matras ook een rol. Heb je meer lichaamsgewicht?

Dan moet jouw matras waarschijnlijk sneller vervangen worden. Koudschuim matras kopen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileren deze matrassen goed, dit bevordert de levensduur. Last but not least is het belangrijk om jouw matras goed te onderhouden. Maar hoe doe je dit om een goede manier? We vertellen je er graag meer over. 

Onderhoudsplan voor jouw matras

Om het onderhoud aan je matras zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij alvast een handig onderhoudsplan voor jou gemaakt. We vertellen je eerst even kort wat er allemaal precies moet gebeuren en daarna verdelen we het in drie categorieën: dagelijkse taken, dingen die je wekelijks moet doen en maandelijks onderhoud van je matras. Met al deze tips doe je nog jaren met jouw matras!

Wat moet er allemaal gebeuren met jouw matras?

Welke taken komen er allemaal kijken bij het onderhouden van jouw matras? We leggen je het graag uit! 

 • Ventileren
 • Stofzuigen 
 • Schoonmaken 
 • Stomen en wassen 

Let wel even op: het matras moet even drogen en luchten, daarom kan je dit klusje het beste ‘s morgens doen. 

Ventileren

Ventileren is waarschijnlijk de bekendste manier om je matras te onderhouden. Maar waarom is ventileren belangrijk? Je merkt er niet veel van, maar je lichaam is tijdens het slapen behoorlijk actief. De gemiddelde mens wisselt zo’n acht keer per nacht van houding, drukke slapers kunnen tot wel 30 keer wisselen. Omdat je lichaam niet stil staat tijdens je nachtrust zweet je ’s nachts. De gemiddelde persoon merkt daar verder niks van, maar je matras natuurlijk wel. Je matras moet ’s ochtends kunnen drogen. Leg je dekbed daarom ‘s ochtends niet over je matras en zet het raam van jouw slaapkamer even open. Zo laat jij je matras ventileren. 

Stofzuigen

De eerste stap bij het schoonmaken van je matras is het regelmatig wassen van je beddengoed. Maar je matras zelf moet natuurlijk ook wel eens schoongemaakt worden. Het is het makkelijkst om te beginnen met stofzuigen. Door je matras te stofzuigen, ruim je alle haren en huidcellen die je ’s nachts verliest op. Daarnaast zorgt het stofzuigen er ook voor dat je matras niet stoffig is, wat voor mensen met allergieën altijd een goed idee is. Vergeet bij het stofzuigen van het matras niet om ook even onder je matras te stofzuigen. 

Schoonmaken

Na het stofzuigen is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Dit is niet altijd nodig en is vooral belangrijk wanneer je gemorst hebt over je matras. Als er iets is wat je wilt voorkomen, is het schimmel in je matras! Vloeistoffen die je hebt gemorst op je matras kun je het beste schoonmaken door ze op te deppen. Droogwrijven werkt niet goed, omdat de vloeistoffen dan juist nog dieper in je matras kunnen trekken. Maak je matras nooit schoon met te veel water, matrassen zijn daar niet voor gemaakt. Vooral matrassen met een laag traagschuim zijn niet goed bestand tegen veel water.

Heb je niets gemorst, maar bijvoorbeeld zweetplekken in je matras waar je vanaf wilt? Dan kun je je matras schoonmaken met bijvoorbeeld waterstofperoxide. Dit middel is uitstekend geschikt om vlekken te verwijderen. Ook hier geldt dat je vooral moet zorgen dat je matras niet te vochtig wordt.

Heb je geen waterstofperoxide? Soda werkt ook tegen zweetplekken, het duurt alleen wat langer. Wanneer je soda over je matras strooit en dit inwrijft, moet je het een paar uur laten liggen. Daarna kun je het eenvoudig opruimen door je matras nog eens te stofzuigen. Je zult zien dat alle vlekken zijn verdwenen! 

Stomen en wassen

Het stomen van je matras kost wat meer moeite dan de andere taken, maar werkt wel heel goed en zorgt gegarandeerd voor een fris resultaat! Een stoomapparaat verhit de stoom tot meer dan 100 graden, waardoor je bacteriën en huisstofmijt eenvoudig kunt doden. Je kunt je matras zelf stomen met een stoomapparaat, maar er zijn ook stomerijen die het aanbieden. Zorg ervoor dat je matras weer helemaal droog is voordat je het matras opnieuw opmaakt, anders kan er schimmel ontstaan.

Je kunt het matras zelf niet wassen, maar de hoes die om het matras heen zit wel. De hoes van een Droomidee matras is namelijk afritsbaar! Zo kun jij jarenlang fris slapen.  

Overzichtelijk plan voor het onderhouden van het matras

Om het nog makkelijker te maken hebben we alle taken even naast elkaar gezet: 

Dagelijks:

 • Ventileer je bed dagelijks door het beddengoed op te vouwen bij het voeteneinde en je raam open te zetten.

Wekelijks:

 • Het is belangrijk om je beddengoed wekelijks te wassen. Dit is ook het ideale moment om je matras even te stofzuigen. Vergeet niet om ook de onderkant van het bed te stofzuigen, dit zorgt voor minder stof op je matras.

Maandelijks:

 • Heb je een molton of onderdeken? Was deze dan een keer per maand. 

Anders: 

 • Vlekken verwijder je natuurlijk alleen wanneer ze er zijn. Je matras stomen kan twee keer per jaar, zodat het lekker schoon blijft.
 • In de zomer is het een goed idee om je matras een keer in de volle zon te zetten. Zorg er wel voor dat je matras niet nat wordt door een vochtige grond!

Een aantal tips

Een matras die je al jaren gebruikt, ken je waarschijnlijk goed. Bij een net gekocht matras is het net even anders.

We hebben hier een paar dingen op een rij gezet waar je misschien niet meteen aan denkt bij een ander matras, of waar je over twijfelt.

Laat je matras rusten

Een droomidee matras worden opgerold geleverd. Op deze manier kunnen wij de matrassen makkelijker vervoeren. De matrassen worden eerst vacuüm gezogen en daarna opgerold en in plastic verpakt.

Dat betekent dat een net gekocht matras nog niet meteen de juiste vorm heeft. Daarom is het belangrijk om je matras even te laten rusten voordat je erop gaat liggen.

Klopt die geur van mijn matras?

Mensen beschrijven de geur van een pas gekocht matras als chemisch, maar het kan gelukkig geen kwaad. Vaak komt de geur van de lijm die in de fabriek gebruikt wordt.

Bij Droomidee gebruiken we een geurloze lijm, hierdoor heb je geen last van een rare geur bij jouw matras! 

Je matras draaien is goed

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de levensduur van je matras te verlengen, is het matras regelmatig keren. Je zult het waarschijnlijk nooit in de handleiding van een fabrikant lezen, maar door regelmatig je matras te keren, kun je er veel langer mee doen. Hoe komt dat eigenlijk? Er zijn twee redenen:

 1. Door een matras regelmatig te keren blijft de veerkracht op peil. Je belast het matras dan veel gelijkmatiger dan wanneer je het nooit omkeert.
 2. De kant waarop je slaapt heeft het meeste last van jouw zweet. Door je matras regelmatig om te draaien, krijgen beide kanten meer tijd om goed te drogen.

Het is het allerbeste wanneer je je matras elke twee maanden draait. Het is goed om te weten dat je het matras niet alleen ondersteboven kan draaien, maar ook van voeteneind naar hoofdeinde. Op deze manier zorg je voor de meest gelijkmatige belasting van het gehele matras.

Kan ik elk matras draaien?

Niet elk matras is geschikt om gedraaid te worden. Dat heeft vooral te maken met de verschillende lagen die in het matras verwerkt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op een pocketveringmatras met verschillende comfortzones slaapt, heeft het geen zin om het matras te draaien. De zones zitten dan niet op de juiste plek, waardoor je belangrijke ondersteuning mist.

Daarnaast zijn er ook nog matrassen die aan beide kanten van het matras een ander soort schuim hebben. De lagen aan de twee kanten van het matras zijn dan anders opgebouwd. Bij een van onze eigen matrassen is dit ook het geval. Aan de ene kant heeft dat matras een laag koudschuim en aan de andere kant zit een laag traagschuim. Als je het matras omdraait zal het matras heel anders aanvoelen. Kijk dus even goed wat voor soort matras je hebt voordat je het matras gaat omdraaien. 

Is het onderhouden van mijn matras de moeite waard?

Veel van de onderhoudstips die in deze blog worden genoemd kosten tijd en moeite. Toch is het wel de moeite waard! Matrassen zijn vaak dure aankopen die je ook nog eens heel veel gebruikt. Hoe beter jij jouw matras onderhoud, hoe langer je er plezier van hebt. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om op een schoon matras te slapen. 

Nu is het onderhouden van je matras een makkie!

Na het lezen van deze blog ben je helemaal klaar om je matras goed te onderhouden. Twijfel je nu of je je huidige matras wel goed hebt onderhouden? Heb je hulp nodig bij het kiezen van het perfecte matras? Lees dan onze blog ‘Welk matras past bij mij?’ of neem contact met ons op.

Jouw eigen droommatras

De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

   395 895

  De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

  Totaal 395

  Artikelnummer: N/B Categorie: